De omgeving van notre Maisonneke

Het binnenland werd vroeger Argoat genoemd; land van de bossen en heuvels. In dit gebied ligt “Notre Maisonneke”. Vlak in de buurt ligt ook het grootste meer van Bretagne: het Lac de Guerlédan. Een ruim 300 ha groot meer met een lengte van 12 km. Ontstaan in 1923 door het bouwen van een stuw in de bedding van het riviertje de Blavet. Zo ontstond een indrukwekkend meer met beboste oevers.

Het meer is erg geliefd bij watersportliefhebbers en vissers. Maar ook voor wandelaars loopt er een wandelpad rond het meer, echter voor een volledige rondwandeling moet je wel 40 kilometer afleggen! Gelukkig zijn er ook tal van kortere wandelingen uitgestippeld. Grenzend aan het Lac ligt het Forêt de Quénécan, een natuurlijk bos van 2300 ha. In het bos zijn meren, oude mijnen met een mijn-werkersdorp (Forges des Salles) en kasteel, menhirs en hunebedden. Abbaye Bon Repos is de ruïne van een 12e eeuwse abdij, prachtig gelegen aan de rivier de Blavet, waar nog steeds opgravingen worden verricht.

Op nog geen 100 meter van het huis loopt een grand randonnée- en mtb-route wat als ideaal startpunt kan dienen voor wandelingen of fietstochten.

Vanuit Beau-Rivage of de Anse de Sordan kan een boottocht gemaakt worden om zo vanaf het water van het landschap te genieten. Om en rond het meer liggen nog enkele bezienswaardigheden zoals een bloementuin in Thabor en een bijzondere kloof. Het zijn maar een paar voorbeelden van de mooie plekjes in de nabije omgeving.

De Bretonse keuken

Ben je een visliefhebber? Dan ben je in Bretagne op de juiste plek: vis is in overvloed te vinden in deze Franse regio. Bretagne zorgt maar liefst voor 80% van alle vis in Frankrijk! In sommige havens kun je zelfs direct vis kopen van een van de kleurrijke vissersbootjes. Mocht je een liefhebber van oesters zijn, dan raden we het aan om tussen september en april naar Bretagne te gaan. Hoewel er het hele jaar oesters gegeten kunnen worden, zijn ze in deze maanden toch echt het lekkerst. De oesters worden meestal geserveerd met gezouten boter, roggebrood, citroen en een mix van onder andere rode wijn en azijn, die je van tevoren over je oesters giet. Een ware culinaire ervaring!

Naast vis, zijn crêpes en galettes ook erg geliefd in Bretagne. Deze dunne zoete pannenkoekjes worden gevuld met simpele vullingen zoals “beurre et sucre” of caramel. De galettes gaat vaak in combinatie met kaas, ei en ham, ook wel de ‘’La complète” genoemd of een galette forestiére. Deze moet je een keer geproefd hebben tijdens een vakantie in Bretagne

Kust

Aangezien Bretagne een schiereiland is met maar liefst meer dan 2500 kilometer aan ongerepte kusten, heerst er een mild zeeklimaat met een zachte zomer. Langs de kust vind je de smaragdgroene zee en pittoreske badplaatsjes waar de typische gezellige sfeer van de regio duidelijk te zien is. In het Noorden en het Westen is de kust vooral erg ruig en wild en zijn er vaak kleine stranden te vinden in de baaien tussen de rotsen. De wanden van de brutaal hoge kliffen worden gekleurd door de grote diversiteit aan bloemen. Voor de wat langere stranden moet je in het Zuiden zijn, hier is de kust wat lieflijker.

Dieren

Door de ligging van de regio is er een groot aanbod aan zeedieren, zo ook dolfijnen. De scholen dolfijnen volgen de boten in de Iroise zee. Maar ook de grijze zeehond is op enkele plekken te spotten! Qua gevogelte zijn er diverse soorten meeuwen te spotten waaronder de welbekende zilverkleurige zeemeeuw, de grote mantelmeeuw en de drieteenmeeuw. In de natuurgebieden zijn ook nog allerlei dieren te spotten zoals de grote karekiet en de ijsvogel in Parc Naturel Régional de Brière, een moerasreservaat van maar liefst 40.000 hectare.

Activiteiten

Bezoek de roze granietkust

Aan de noordkust van Bretagne bevindt zich de Côte de Granit Rose. Deze zeldzame roze granietblokken bestrijken slechts 30 kilometer van de Bretonse kust en het lijkt wel van een ansichtkaartje te komen. Op slechts drie andere plaatsen in de wereld zijn deze roze granietblokken te bewonderen, namelijk in Ontario, in China en op Corsica. Dus ben je in Bretagne, dan moet je zeker de kans grijpen om deze unieke plek te aanschouwen.

Fietsen

Fietsfanaten zijn op de juiste plek in Bretagne. Met meer dan 1700 kilometer aan fietsroutes is er voldoende keuze voor een of meerdere tochten. Zo kan je bijvoorbeeld een deel van de Tour de Manche fietsen die over prachtige weggetjes door de groene binnenlanden, maar ook langs de kustgebieden komt. Deze route komt ook langs de roze granietkust, twee vliegen in één klap! Een tweede beroemde route is de Vélodyssée. Deze route loopt door Engeland, Frankrijk en Spanje. 80% van de route loopt over rustige groene wegen dus voor de natuurliefhebber zeker een prachtige route. 

Vuurtorens bezoeken

Langs de kust van Bretagne zijn zeer veel vuurtorens te vinden, ook wel de gidsen van de zee genoemd. Een deel hiervan staan op het vaste land, maar een aantal bevinden zich in de zee en zijn toegankelijk met een gids. Er is zelfs een heuse vuurtorenroute mét museum die je eventueel kunt volgen. Na een dagje al die trappen op- en aflopen in de vuurtorens, is het tijd om uit te rusten in ons vakantiehuisje.

Een natuurwandeling maken

Zoals eerder benoemd heeft Bretagne een erg variërend landschap, beleef het zelf en trek je schoenen aan voor een lange wandeling in de natuur. De adembenemende uitzichten zullen je verrassen en je zult vaak terugdenken aan dit moment van ongerepte natuur en rust. Wandelen langs de kapen als alles in bloei staat is ook zeker een ervaring om niet te missen.

 

De hoofdstad

De hoofdstad van Bretagne is Rennes en in deze leuke stad valt genoeg te beleven. Je vindt er gezellige straatjes vol met prachtige, historische huizen en gebouwen. In deze stad kun je diverse kathedralen en kerken ontdekken, die zeker een bezoekje waard zijn. Daarnaast kun je je nog laten verrassen door een aantal prachtige, grote parken en tuinen die je in Rennes kunt vinden.

Links

Bretagne algemeen: www.brittanytourism.com

Website van de regio Côtes-d’Armor: www.cotesdarmor.com

Het weer in Bretagne: www.meteo.france

Routeplanner: www.routenet.nl

Le Pays de Conomor, spektakel van licht en geluid in de abdij van Bon Repos:
www.pays-conomor.com

De abdij van Bon Repos, de moeite van het bezoeken waard.
www.bon-repos.com

Grootste popfestival van Frankrijk speelt zich in juli af in hartje Bretagne:
www.vieillescharrues.asso.fr

Bretonse bierbrouwerij: www.brasserie-lancelot.bzh

Ward’s Art helpt Nederlandse kunstenaars bij het promoten en verkopen van hun werk.
www.wardsart.com

Locatie

Afstand vanaf:
Amsterdam: 930 km
Eindhoven: 850 km
Maastricht: 830 km
Utrecht: 890 km